Dla wielu osób, także cukrzyków, rezygnacja ze słodkich przekąsek okazuje się być nie lada wyzwaniem. Jeżeli nie potrafimy rozstać się z ulubioną słodyczą, warto spróbować naszych krówek bez cukru. Krówki bezcukrowe są produkowane w naszej pracowni w 100% ręcznie na bazie mleka, masła i maltitolu. Maltitol jest zamiennikiem cukru (sacharozy) i jest pozyskiwany z surowców naturalnych (ziarna zbóż). W porównaniu do sacharozy jest mniej kaloryczny i minimalizuje ryzyko wystąpienia próchnicy. Nadaje on naszym słodyczom kremową konsystencję i wysublimowany smak.

Czy warto wprowadzać słodycze bezcukrowe do naszej diety?

Problem otyłości u dzieci oraz osób dorosłych w dzisiejszych czasach jest coraz bardziej alarmujący. Na domiar złego okazuje się, że pandemia przyczyniła się do zaostrzenia tego problemu. Konieczność niewychodzenia z domu odbiła się na sylwetce wielu osób. Oczywiście główną przyczyną jest brak aktywności fizycznej, natomiast przy okazji mało kto pokusił się o spożywanie mniejszej ilości kalorii, w tym cukrów prostych. Stosowanie zamienników cukru jest polecane z kilku powodów. Pierwszym z nich jest właśnie wsparcie podczas redukcji wagi. Otóż wielu osobom otyłym nie jest łatwo odmówić sobie słodkiej rozkoszy, a to właśnie ona zostaje wykluczona z ich diety jako pierwsza. Ponieważ słodycz ma duże znaczenie w kontekście odbioru atrakcyjności życia, nie trzeba sobie odbierać tej przyjemności. Wystarczy zakupić nasze krówki bez cukru i realizować swój plan na bycie fit 🙂 Występujący w naszych krówkach zamiennik cukru jakim jest Maltitol jest bezpieczny dla osób z celiakią oraz nietolerancją laktozy. Nie wykryto, aby wywoływał on reakcje niepożądane. Trudno też znaleźć doniesienia o szkodliwości maltitolu w kontekście niektórych chorób. Jedyne, co należy zaznaczyć, to konieczność zachowania umiaru. Naukowe źródła podają, że przy spożyciu powyżej 50g maltitolu dziennie może on powodować biegunkę, zatem dawka naszych krówek bezcukrowych to maxymalnie 500g spożywanego produktu dziennie.

Składniki słodyczy, na co zwrócić uwagę będąc w sklepie na zakupach?

Czy podczas zakupów słodyczy zdarza Wam się czytać składy na etykietach? Jeśli nie to powinniście zacząć to robić. Wystrzegajmy się produktów z dużą ilością cukru, sztucznych słodzików, oraz wielu szkodliwych konserwantów. Bardzo ważne jest unikanie słodyczy w nienaturalnie barwnych, często krzykliwych kolorach, które powstają poprzez dodanie sztucznych barwników, takich jak E124 czerwieni koszenilowej, E104 czyli żółcieni chinolinowej, czy E110 – żółceni pomarańczowej. W “marketowych” produktach niestety bardzo często stosowane są tłuszcze trans inaczej nazywane „uwodornione” lub „utwardzane tłuszcze roślinne”. Powinniśmy wybierać te produkty, których lista składników jest dla nas zrozumiała, a jej składowe nie są nazwami egzotycznych związków chemicznych. Nasza najważniejsza zasada przy zakupie słodkości to: im bardziej prosty produkt składający się z kilku składników tym lepiej dla nas i dla naszego zdrowia. Tym bardziej namawiamy Was do spróbowania naszych specjałów, które nie zawierają w swoim składzie żadnych barwników ani konserwantów, zachęcamy zatem do bliższego przyjrzenia się naszej ofercie, a w razie jakichkolwiek pytań czy też wątpliwości – zapraszamy serdecznie do kontaktu 🙂

Miłego dnia i pamiętajcie o codziennym uśmiechu 🙂